© 2010 de  “Ketel Binken”


Webmaster Jan Kiel

de “Ketel Binken”
Houdt u van zingen? Ook van zeemansmuziek? Kom dan eens langs op onze repetitie-avond, wie weet mogen wij u dan als nieuwe Ketelbink begroeten.
Zeemanskoor

Jan Kiel 2024 - Telefoonnr. 06-37339793 -  info@deketelbinken.nl

793 -

Vrijdag en zaterdag 18 en 19 december 2009

Traditioneel in Kampen, Kerst in Oud-Kampen. Winterse buien, ijskoud, met een prachtig winters landschap, wat wilden we nog meer? Het korenplein bij de Buitenkerk was het prachtige decor waar verschillende koren acte de présence gaven. Het Kamper Uienkoor en de Ketel Binken traden beide avonden op, kinderkoor Quintus en Popkoor4You op de vrijdag er bij en zaterdagavond waren dat wederom het Kamper Uienkoor en de Ketel Binken met Vocal group Flevox uit Emmeloord. Liet op vrijdagavond de techniek ons behoorlijk in de steek waardoor het geluid niet echt goed was en het licht niet werkte, zaterdag werd dat helemaal goed gemaakt en kunnen we toch nog terugkijken op een geweldig gebeuren. Ook nu weer werden wij Ketel Binken geheel op gezwiept onder de bezielende leiding van onze dirigent Ronnie Palland, het publiek werd er in betrokken en zong mee, kortom de sfeer, de muziek, de lichtjes, de oude ambachten, alles met elkaar maakten dit festival tot iets unieks voor ons Kampen.


Zaterdag 12 december 2009

Ketel Bink Theo Bos en zijn vrouw vierden het heuglijke feit dat zij 40 jaar getrouwd waren. Een aubade ter gelegenheid hiervan brengen door de Ketel Binken hoort hier bij, dus in vol ornaat was het hele koor present in het gebouw de Luchtbode. Een geweldige debuut van onze tijdelijke dirigent Ronnie Palland bracht de sfeer er helemaal in! Prachtige zeemansmuziek  en een hapje en drankje voor iedereen.


Dinsdag 27 oktober 2009

Dinsdagavond 27 oktober was het eindelijk zover, de Ketel Binken hadden hun jubileumconcert in de Stadsgehoorzaal tgv. het 10 jarig bestaan, met als thema

“Al tien jaar op koers met de Ketel Binken”.

Het is een geweldige avond geworden waar, naast de Ketel Binken, ook andere artiesten acte de présence gaven.

Het publiek werd bij binnenkomst verrast met een prachtige PowerPoint presentatie, gemaakt door Jan Kiel,  waarin niet alleen mooie beelden van oud en nieuw Kampen te zien waren, maar ook de Ketel Binken in hun jonge jaren.

Na de opening door vice-voorzitter Wim Selles, waarin alle belangstellenden, genodigden en oprichter Dick Leurink, welkom werden geheten, nam Jac Ruiten het roer over en praatte de hele avond op prachtige wijze aan elkaar.

Het Kamper Jachthoornkorps beet de spits af gevolgd door de Ketel Binken.

Lucy van Maarel, Jac Ruiten en Wim Duiveman vertolkten mooi solozang, maar ook in samenzang met de Ketel Binken klonk het bijzonder mooi.

Het geheel werd omlijst met passende beelden op de achterwand van het podium, de teksten konden zo door iedereen meegezongen worden.

Dat een tijdsplanning niet altijd goed gaat, bleek ook nu wel, ruim 45 minuten later als gepland, begon de pauze met verloting. Helaas moest dit ten koste gaan van de bijdrage van de Ketel Binken zelf, veel nummers werden niet gezongen en dat is natuurlijk erg jammer, zeker als je bedenkt dat het HUN avond was!

Na de pauze werd koorlid Piet Selles verrast, door hem te benoemen tot erelid van de Ketel Binken. Was het voor de pauze qua muziek wat ingetogen, daarna vlogen de spetters er van af en wisten  de gebroeders van der Molen en het IJssel Duo er veel sfeer in te brengen. Iedereen kon naar hartenlust meezingen met verschillende bekende liedjes. De finale was voor de Ketel Binken, zij  zongen als vanouds weer super en besloten deze feestelijke avond met hun prachtige zeemansliederen. Een avond om zeker op terug te zien.


Zaterdag 3 oktober

Een optreden in de Buitenwacht t.g.v. het 30 jarig bestaan van de St. Aangepast Paardrijden ‘de Zwartendijkruiters’.  Vaste dirigente Beatrix was afwezig en in Lineke Ruiter hadden wij een goede vervangster. Een heel enthousiast publiek zong en danste mee.


Zaterdag 26 september

Ook dit jaar hebben we meegedaan aan het festival ‘Tussen Rijn & Lek’, hetgeen voor de 7e keer werd georganiseerd door Wijks Shantykoor uit Wijk bij Duurstede. Het was een concours want we werden beoordeeld op twee ingestudeerde nummers en dat waren ‘de Boekaniers’ en ‘Schön ist die Liebe im Hafen’. Op verschillende plaatsen mochten we onze mooie zeemansliederen ten gehore brengen. Ook oud-gemeenteraadslid en oud-wethouder van Kampen, Guus Swillens, thans burgemeester van Kampen was één van de aanwezige luisteraars. Het was een mooie dag en hebben prima gezongen, helaas geen wisselbeker maar een verdienstelijke 8e plaats.


Zaterdag 12 september 2009

De Canon van Kampen, een lied over de geschiedenis van Kampen werd al zingend gezongen door veel koren uit Kampen, vanaf de Bovenkerk tot aan de Buitenkerk, door de Oudestraat ter gelegenheid van de jubilerende Kamper Oranje Vereniging, die 100 jaar bestond.

We moesten ons verzamelen in Boven Kerk – ingang Venestraat. We zochten onze plek op en voorzichtig aan begon ieder koor in te zingen. Het begon aarzelend en het ene na het ander koor zette in met het in zingen. Op een gegeven moment was er een ogenblik dat er een groot koor in de kerk aanwezig was, wat een geluid. Met een tussen ruimte van ongeveer ander halve minuut verlieten de koren de kerk  beginnend met het refrein, hetgeen geen afgesproken werk was. Wat een publiek langs de gehele Oudestraat en wat werd er ook door hen mee gezongen. Een geweldige sfeer wat we niet hadden verwacht.

Als laatste moesten wij starten en waren ook één van de twee koren die a capella  zongen. Voor ons een ervaring zo lopend en zingend over straat als koor en dan ook nog zonder ons combo, maar met Henk Sollie als onze voorzanger en tambour-maître!!!

Aangekomen in de Buiten Kerk werden we voorzien van een flesje water om de kelen te smeren.

Toen naar buiten op het schoolplein, waar door alle aanwezige koren massaal nog enkele coupletten werden gezongen.

Daarna om zeven uur naar de Veerman van Campen alwaar we samen met het Kamper Uien Koor, de familie Minnema gingen toe zingen ter gelegenheid van hun veertig jarig huwelijk.

Moe maar voldaan konden we als koor terug kijken op een geslaagde dag.


Zondag 6 september 2009

Tijdens de Wereldhavendagen in Rotterdam  vindt er ook altijd het Shantyfestival Rotterdam plaats. Een drie daags festival van vrijdag tot en met zondag. Wij mochten zondag 6 september voor de tweede keer meedoen met dit geweldig festival met nog 17 andere koren, waaronder ook de Kamper Koggezangers.

Een geweldig festival waar we ‘s morgens al vroeg voor uit de veren moesten. Op zondag om kwartvoor acht al met de bus van af het Burgermeester Berghuisplein!

Het festival speelt zich af rondom de Oude Haven, Wijnhaven en Leuvehaven.

We hebben met het gehele koor een geweldige dag gehad. Een dag die ons heeft gebracht waar we op hoopten!


Zaterdag 11 juli 2009

Vierde Johan Lorist zijn 65ste verjaardag in het T.O.G gebouw alwaar ook wij de jubilaris mochten toezingen.


Woensdag 17 juni t/m zondag 21 juni 2009

En dan was het eindelijk zover….5 dagen naar het Schlosshotel in Brilon Wald in HoogSauerland. Een bus vol met enthousiaste Ketel Binken, een nog enthousiastere groep partners vertrokken, uitgezwaaid (toevallig?) door onze scheidende burgemeester Jan Oosterhof op woensdag 17 juni j.l. om op zondag 21 juni moe en voldaan weer veilig terug te keren.Vijf intensieve dagen van optreden, lekker eten, lekker drinken, plezier maken, lachen en elkaar op een andere manier leren kennen, een gebeuren waar, ik denk allemaal, met heel veel voldoening op terug mogen zien. Wij hebben Duitsland laten merken wie we zijn en wat een zeemanskoor nu eigenlijk is…wij waren enthousiast, maar zij ook!


Zaterdag 13 juni 2009

Mochten we weer meedoen aan het Meppeler Grachtenfestival, altijd bijzonder gezellig en goed georganiseerd. Op diverse plaatsen in de binnenstad van Meppel klonk de prachtige sound van de Ketel Binken.

Veel tijd om bij te komen hadden we niet, want we moesten ’s avonds direct al weer optreden op de Plantage t.g.v. de Nationale Jachthoorndag i.s.w. met het 100 jarig jubilerende K.O.V.

In eigen stad zingen geeft veel voldoening en het enthousiaste publiek heeft zichtbaar genoten. Na afloop hebben we mee gezongen met de samenzang op de Nieuwe Markt, helaas had menig Ketel Bink toen de pijp leeg, gezien het geringe aantal zangers.


Zaterdag 6 juni 2009

Hengelo Amusing en daar gingen we samen met het Kamper Uienkoor naar toe. Het strakke tijdspad dwong ons om soms wat korter te zingen, maar de slotsamenzang met alle aanwezig shantykoren maakte veel goed!


Zondag 17 mei 2009

Hebben we gezongen tijdens het shantyfestival, georganiseerd door de Oostvaarders, op de eerste koopzondag van Almelo. Een aantal koren gaf acte de présence op verschillende podia van het centrum en tot slot was er een gemeenschappelijke samenzang.


Zaterdag 21 februari  2009

Waren we uitgenodigd om te zingen in Dwarsgracht alwaar het Rietsnijdersfestival in Restaurant ‘de Otterskooi’ geopend werd. De Meppeler Muiters uit Meppel, de Waterlanders uit Giethoorn en de Ketel Binken waren te gast om de mensen mee te laten genieten van echte zeemans/shantymuziek. De Ketel Binken zijn de Ketel Binken niet zonder steun van hun trouwe supporters, want die houden de ‘swung’ er wel in en zingen uit volle borst de liederen mee en nemen de overige mensen mee in hun polonaises. Als vanouds weer een heerlijke avond waar we met plezier op terugkijken.


Vrijdag 20 februari 2009

De Seniorendag in de Stadsgehoorzaal te Kampen; helaas dit keer alleen een avond optreden, want soms moet er iemand voor de middag afvallen.

’s Avonds zat de zaal helemaal vol met enthousiaste luisteraars en dat maakt het zingen voor de Ketel Binken alleen maar beter. De sfeervolle en luidruchtige ‘meezingers’ doen het altijd goed en verhoogd de sfeer.


Dinsdag 13 januari 2009

Het nieuwe jaar, 2009, bracht ons gelijk veel kou en ook ijs, zelfs zoveel, dat er geschaatst kon worden en dat betekende dat wij onze jaarlijkse nieuwjaarsborrel van 6 januari moesten uitstellen naar 13 januari omdat ons T.O.G gebouw voor de schaatsers beschikbaar was.

Maar dat mocht de pret niet drukken en de wensen voor alles wat goed is voor het nieuwe jaar mocht ook toen nog gewenst worden. Een hele grote opkomst dit jaar, veel echtgenotes en partners. De Ketel Binken lieten hun kunnen horen, maar ook de dames zongen hun nootjes net zo goed. De sfeer zat er gelijk in, vooral na een bijzonder ludiek optreden van de dames van het promotieteam, Annie en Tineke, de ‘paraplu van tante trui’.Een gezellige avond met heerlijke hapjes en drankjes, kortom, wederom geslaagd!