© 2010 de  “Ketel Binken”


Webmaster Jan Kiel

de “Ketel Binken”
Houdt u van zingen? Ook van zeemansmuziek? Kom dan eens langs op onze repetitie-avond, wie weet mogen wij u dan als nieuwe Ketelbink begroeten.
Zeemanskoor

Jan Kiel 2024 - Telefoonnr. 06-37339793 -  info@deketelbinken.nl

793 -

Vrijdag 19 december - Gezamenlijk optreden met het Torenkoor op de Plantage


De Plantage was omgetoverd in kerst sferen metgezellige kraampjes waar van alles te koop was voor de inwendige mens. Het Torenkoor en de Ketel Binken traden om de beurt een half uur op van 18.00 uur tot 22.00 uur.  Door de prachtige sfeer, het weer wat meewerkte en met een publiek bestaand uit echte liefhebbers werd het een gezellige meezing avond. Er werden alleen maar kerstliederen gezongen.

Ronny Palland, de dirigent van Het Torenkoor én van De Ketel Binken, hij heeft van 18.00 tot 22.00 uur op zijn verhoging gestaan, enthousiast gedirigeerd en …. zich zes keer omgekleed. Dan moet je wel heel erg gek op deze koren zijn!  Deze opzet, in kerstsfeer op onze mooie Plantage is zeker voor herhaling vatbaar!


Dinsdag 16 december - Optreden woonzorgcentrum de Havezate in Zwolle

De zaal  was mooi versierd in kerstsfeer. Veel bewoners hadden de moeite genomen om te komen en zeker niet voor niets want ze werden getrakteerd op mooie kerstliederen, kerstliederen die ze vanouds al kenden maar ook moderne. Ook wij hadden een paar nieuwe kerstliederen in ons repertoire opgenomen en ook die klonken erg mooi. Voor ons een altijd dankbaar publiek die de waardering uitstraalt. Wij zingen met plezier voor deze doelgroep.


Zondag 7 september Shantyfestival Wereldhavendagen Rotterdam

Rond half negen vertrok de bus van onze sponsor Marionreizen met een kleine groep KetelBinken met enkele enthousiaste supporters vanaf het Berghuisplein richting Rotterdam voor deelname aan het shantyfestival ter gelegenheid van de wereldhavendagen. Om half elf waren we al ter plekke, konden de bus mooi dichtbij parkeren en de koffie stond al klaar bij de kraam op Plein 1940 waar alle 19 koren zich moesten verzamelen zodat er om 12 uur direct gestart kon worden met het festival. De zon scheen, de boten lagen in de haven, het publiek stroomde langzaam toe, kortom iedereen was er klaar voor. Wij mochten op drie verschillende locaties zingen, de een wat gunstiger als de ander, maar ja, wij hadden daar geen keuze in. Het eerste optreden bij het Haven Museum trok redelijk wat publiek en ondanks dat wij 16 KetelBinken misten, klonk het super! Er werd leuk ingespeeld op het publiek en dat werd erg gewaardeerd. Omdat de Koggezangers uit Kampen zich hadden afgemeld mochten wij langer doorzingen dan de gebruikelijke 30 minuten. Om een beetje van het sfeertje te proeven van deze wereldhavendagen hadden we na het eerste blokje ongeveen 1.5 uur vrij. Het tweede optreden was in de grote tent op Plein 1940 en dat werd een grandioos optreden! Dat bleek later uit het grote aantal CD’s wat daar verkocht werd. Heel veel publiek die kon genieten van onze zeemansliederen. Een gezellige locatie waar iedereen kon zitten, een drankje kon nemen en niet afgeleid werd door langsrijdende auto’s of brommers. Ongeveer een uur hebben we gezongen, bedankt Koggezangers, want omdat jullie na ons zouden zingen en er niet waren mochten wij de tijd van jullie invullen. Een half uurtje daarna begonnen wij aan ons laatste blokje bij het Maritiem Museum, de minste locatie, op een winderige hoek aan de achterzijde van het Plein. Maar ondanks het lawaai van al het verkeer werd er weer een prima blok neergezet waar het enthousiasme van de KetelBinken van af spatte!””Toen wij uit Rotterdam vertrokken “……..konden wij  zeker met een goed gevoel weg gaan richting Kampen. KetelBinken die er niet bij waren hebben echt iets gemist!

 


Zaterdag 30 Augustus Shanty festival Dronten

De  voorzitter deed nogmaals een oproep aan de  KETEL BINKEN om op  zaterdagmorgen op tijd aanwezig te willen zijn, maar vooral niet te vergeten het jack van de sponsor  Marion Reizen mee te nemen, dit voor een fotosessie van ons zeemanskoor de “Ketel Binken”.

 Marion, de bus, vertrok mooi op tijd vanaf  het  Burg. Berghuisplein,  maar met  een kleine vertraging , door weg omlegging N50, kwamen we toch ruim op tijd aan voor de fotosessie op het bedrijfsterrein van onze sponsor Marion Reizen te Dronten.

Na een aantal kiekjes te hebben genomen  was het instappen  en op naar het stadhuis waar we werden ontvangen  met een groet en een kop koffie in de volle ontvangsthal.  De speech  van de Burgemeester,  hij klom zelfs voor ons op de tafel,  ons van harte welkom hete  en alle deelnemers  een fijne en muziekkale dag toewenste !

Zo ook vanuit zijn vakantie adres in Frankrijk wenste Jan Kiel ons gezellige en een swingende dag toe. Hij vond het niet leuk om er niet bij te zijn, volgende keer Jan !!

Het Ruim en het Havenplein was de locatie waar de koren hun vocale talenten lieten zien en horen. Een gezellig geheel  en een goede locatie daardoor was het  voor de KETEL BINKEN een geslaagde dag met veel  luisterend  publiek.

De samenzang,  waar ik niet zo van ben, eindigde op het Havenplein voor de organisatie Dronter Piraten als voor het bestuur van de “ketel binken”,   een mooie en gezellige dag !

Ketelbink, Reinier.       


Zaterdag 7 juni - MSproject van het Uienkoor

Op uitnodiging van het Kamper Uienkoor waren wij zaterdagavond te gast bij jongerencentrum het Ukien waar een muzikale avond gegeven werd in het kader van ‘voor MS op de bres’. Een jaar lang worden er allerlei festiviteiten georganiseerd in samenwerking met de regio Raalte en Zwolle om zo een zo groot mogelijk bedrag bijeen te halen om onderzoek naar MS mogelijk te maken. Een prachtige warme zomeravond werkte mee aan een fantastische avond met mooie en gevarieerde optredens van diverse zangers, koren en dergelijke. Het opgehaalde bedrag tot nu toe was overweldigend!

Wij KetelBinken hebben een paar leuke nummers gezongen en dat hield de stemming er in. Vaste accordeonist Harry was er helaas niet, maar Reindert vd Raalte, de accordeonist vh het Uienkoor was bereid om muzikaal te helpen. Niet de eerste keer, want ook in Soest Duitsland speelde hij mee. Voor Reindert was deze avond dubbel mooi, voor zijn ziekte een avond organiseren en zelf mee mogen doen…zangcoach Joyce haakte daar op in en schreef en componeerde een prachtig lied over hem ‘JIJ’, de KetelBinken zongen dit heel mooi en het ontroerde Reindert zichtbaar! Een klein gebaar.

Terugkijkend op een geslaagde avond, kijken we al weer uit naar ons volgende optreden.Zaterdag - 10 mei - Soest Duitsland

Op uitnodiging van de Westfalische Hansedagen in Soest Duitsland vertrokken wij om half acht met een bus vol KetelBinken en supporters  vanaf het Berghuisplein in Kampen. Jan en Mini Rill hadden voor iedereen een lunchpakket gemaakt, super!

Een dag met heel veel regen en wind en af en toe een zonnetje mocht de pret niet drukken, want we hebben een geweldige dag gehad waar wij ons zeer goed gepresenteerd hebben. Plaatsen in Westfalen presenteerden zich, de aaneengesloten Hanzesteden uit Nederland, veel Middeleeuwse markten, oude ambachten en dergelijke, volop keus om je sowieso te vermaken.

Om kwart voor een ‘s middags begonnen wij met zingen op het Raadhuis plein aldaar en na ons opwarmertje  nam onze burgemeester Bord Koelewijn het woord namens Hanzestad Kampen. Trots op zijn stad maar ook trots dat wij KetelBinken ons mochten laten horen.Hij kondigde gelijk het Internationale Hanzefestival aan wat in 2017 in Kampen gehouden zal worden en hoopte daar uiteraard iedereen ook daar te mogen begroeten. Ook Ronny Palland, onze dirigent, nam nog even het woord inb het Duits en we konden los. Koelewijn zong nog een nummertje mee en met volle kracht vooruit zongen wij een vol uur voor veel publiek met paraplu's.  Een korte pauze waar de kelen uiteraard gesmeerd werden met appelsap en curryworst.

Om drie uur mochten we elders in het stadje gaan zingen, maar instrumenten kunnen slecht tegen regen, dus werd er gekozen voor een overkapping op de trap van een kerk. En dat klonk eigenlijk wel geweldig mooi! Zoveel publiek, inspelen op ze, dit was echt super. Een uur zingen, daar draaien de KetelBinken zich niet voor om. Veel dank aan onze Reindert van Raalte, die voor deze dag, samen met onze vaste accordeoniste Marja,  onze accordeonisten  waren. Om vijf uur werd ons een diner aangeboden en dat smaakte prima. Moe en voldaan reden we rond zes uur weer richting Kampen terugkijkend op een mooie dag waar we ons steentje dubbel en dwars aan hebben bijgedragen.


Maandag 21 april  - Sail Kampen


Op 2e paasdag werd het shantyfestival gehouden tgv. Sail Kampen. Een 12 tal koren deden mee waaronder 6 Kamper koren en 6 koren uit andere plaatsen. De weergoden waren ons niet helemaal gezind, desondanks hebben we met elkaar een mooi festival neergezet waar de duizenden bezoekers zeker van genoten hebben! Wij mochten de hele dag zingen op de Koggewerf hetgeen een mooie locatie was. Als extraatje hadden wij de Pipers uit Emmeloord er weer bij en dat werd door het  toegestroomde publiek enorm gewaardeerd. Wij hebben een fantastische dag gehad en met ons veel anderen.


Vrijdag 18 april  - Seniorenzang middag

Niet zoals gebruikelijk, seniorenkorenfestival in de stadsgehoorzaal maar dit keer in de grote tent op het Hagenplein tgv.Sail Kampen. Een grote tent waar zeker 700 zitplaatsen waren was helemaal vol. Zes Kamper koren zongen elk hun blokje en alles werd aan elkaar gepraat door Jack Ruiten. Het was weer TOP!


Dinsdag 7 januari  - Nieuwjaarsreceptie

Een gezellig onderonsje met partners, samen zingen, een drankje en een hapje, klaar voor het nieuwe jaar!


Zaterdag 18 januari  - Wooncentrum Margaretha

Wie schrijft een stukje hierover?


Zaterdag 22 maart - Contactavond Almere College


Een drukke voorbereiding voor de muziekcommissie, de zangers en de vele vrijwilligers hetgeen resulteerde in een geweldig mooie avond! Het Almere College was dit jaar gekozen als onderkomen voor de jaarlijkse contactavond en dit is prima bevallen. Een overvolle zaal heeft genoten van een zeer afwisselend programma dat de KetelBinken aanbood. De muzikanten hadden alles goed onder controle ondanks het gemis van een vertrekkende accordeoniste, ja die zijn schaars en de KetelBinken zijn naarstig op zoek naar meer versterking.

Na een korte toespraak van voorzitter Minnema kwamen de KetelBinken in zomerkledij op en werd het eerste blokje mooi neergezet, afwisselend en verrassend, oude en nieuwe nummers en, heel mooi, een zeer jonge violiste Juni die de sterren van de hemel speelde terwijl de Ketelbinken  het Franse roeilied zongen.

Na een korte pauze was het tweede blokje ‘anders dan normaal’, en dat was het ook. Solistische optredens van Henk Sollie met zijn ‘Sophietje’, ‘Berry van Dijk en Joyce met ‘een ode aan Maastricht’, Joyce die een lied over de Riette zong, René de Wilde en Jan Sollie die een hilarische act opvoerde ‘ op het goudgele strand van Ameland’ en als toegift kwam ook de welbekende Johnny Whitehouse, alias Ronny Palland,  optreden. Geheel in stijl met accordeon, trompet, lichtjes speelde hij op zijn eigen unieke manier welbekende liederen. Ook burgemeester Koelewijn werd uit het publiek gekozen om de bekkens ter hand te nemen... jasje uit, stropdas af, boordknoopje open, en als een volleerde muzikant gaf hij op de juiste momenten een krachtige slag met de bekkens! Welke burgemeester doet dit nu? Juist, onze uit Kampen!

Ter afsluiting van het van tweede blokje kwamen de KetelBinken op in al hun outfits die zij gedragen hebben en zongen enkele nieuwe nummers waar ook de violiste nogmaals haar aandeel in had. Ook miss Baltimore kwam nog even langs en dat greep Henk Sollie met beide handen aan, ‘terug naar zee? nooit meer nooit meer!’

Voorzitter Henk Minnema nam daarna de microfoon om een jubilaris , Eef uit d’en Boogaart die 12,5 jaar lid was, de bronzen speld op te spelden. Enkele mensen werden nog extra in een zonne bloemetje gezet, zo ook Henk Sollie, de tweede dirigent die tijdens Ronny’s afwezigheid het koor op een goede manier begeleid heeft om toch op tijd klaar te zijn voor deze avond.

In de tweede pauze deed iedereen zich tegoed aan warme gehaktballen met pindasaus of een heerlijk zoute haring, een drankje of trok zijn portemonnee om loten te kopen voor de verloting.

Het derde blokje was weer als vanouds, veel oude nummers en twee nieuwe werden gezongen. Uiteraard een toegift, Zeemanshart, hoe kan het ook anders?

Het was een mooie avond waar gedegen gezongen werd, niet echt veel ‘spetters’ maar alles klonk mooi. Ronny en Joyce brengen dit koor best wel op een zekere hoogte, een goede muzikale begeleiding van de accordeonisten en drummer, solistische zangers die sommige nummers net het puntje op de i geven.

Het werd weer laat, even gezellig nazitten, opruimen met elkaar en zo was deze dag die voor de meesten al om half acht ‘s morgens was begonnen, weer een geslaagde dag. KetelBinken chapeau!