© 2010 de  “Ketel Binken”


Webmaster Jan Kiel

de “Ketel Binken”
Houdt u van zingen? Ook van zeemansmuziek? Kom dan eens langs op onze repetitie-avond, wie weet mogen wij u dan als nieuwe Ketelbink begroeten.
Zeemanskoor

Jan Kiel 2024 - Telefoonnr. 06-37339793 -  info@deketelbinken.nl

793 -

Vrijdag 16 december  Kerst in Oud Kampen


Niet zoals de laatste jaren het geval was, een eigen plek op het plein van de Buitenkerk, maar nu al weer voor de tweede keer, een optreden in de Gouden Zaal van het Stedelijk museum van Kampen. Buiten was het koud en nat, binnen heerlijk warm en dat was ook voor de mensen die kwamen luisteren erg fijn. Een drietal blokjes van 35 minuten zongen wij de mooiste kerstliederen -  dat kerstmis op zee ook best mooi kan zijn en over de stad Jeruzalem, over het kindeke klein en de bellen aan de mutsen, maar vooral  wensten we iedereen ‘een prettig kerstfeest en een gelukkig 2012’ .


Dinsdag 13 december Kerstconcert  Myosotis


In een bomvolle zaal van Myosotis hadden we deze avond ons eerste ‘kerst ’ optreden. Veel bewoners, al dan niet in bed of met rolstoel, hadden de moeite genomen om te komen. Het werd een mooie avond, waar veel bekende kerstliederen gezongen werden. Uiteraard zong iedereen uit volle borst mee! Een dankbaar publiek en dat vinden wij KetelBinken altijd bijzonder fijn.


Zaterdag 17 september  Rijssen


Zoals gewoonlijk vertrok de bus weer van het Berghuisplein, zo rond 12.00 uur, de opbouwploeg was al eerder vertrokken, want die mochten alles alvast opbouwen.

Bij aankomst werden we allemaal welkom geheten in het parochiehuis, waar de koffie en cake al klaar stond, die heerlijk smaakten. Van de organisatie kregen we een lekker fruitpakket en een flesje water mee voor onderweg. Rond 14.15 uur werd er door de 4 koren gezongen op twee podia die in de binnenstad van Rijssen stonden, omlijst door de plaatselijke markt en kunstenaars van het streetpaintfestival, hetgeen een hele gezellige drukte gaf. Elk koor mocht een blokje van 40 minuten zingen, dus iedereen kon een goed beeld krijgen van de diverse koren. De deelnemers waren de organiserende Leesanghers uit Enter, het Zeemansvrouwenkoor uit Zuidbroek, het Vollenhoofsvisserskoor uit Vollenhove en de KetelBinken uit Kampen. Het weer werkte geweldig mee en de opkomst van het publiek was prima.

Met elkaar hebben we een geweldige dag gehad, mede door de perfecte organisatie! Rond zes uur kon iedereen aansluiten bij de broodmaaltijd, heerlijke broodjes, fruit en kroketten. Om 19.00 uur was er nog een samenzang met alle deelnemende koren en dat was enorm gezellig. Met een voldaan gevoel ging iedereen weer naar huis.


Zaterdag 3 september RaboBank Shantyfestival Woudenberg

Helaas geen verslagje, maar er is vast wel een KetelBink die iets wil vertellen over dit festival waar wij ook weer de 2e prijs behaalde!


Zaterdag 27 augustus Suydersee Shanty festival Dronten

We vertrokken om 10.00 uur  voor een kort busritje naar Dronten  om deel te nemen aan het  Suydersee Shanty festival. Bij het Almere college konden we ons omkleden en stond de koffie met koek voor de binken klaar . De opening werd gedaan door de voorzitter van de Dronter Piraten. Ook Eelke was gelukkig weer van de party na zijn ziekenhuisopname, geweldig! De jury kwam direct al bij de Ketel Binken  staan,  jammer, want daar waren we nog niet aan toe. De stemmen moesten nog wat opwarmen en het geluid nog afstemmen en dan komt er wel de beoordeling en dat is niet goed. Ondanks dat werd er een goed blok neer. Het tweede blok speelt zich af bij de kop van het ruim, bij de fontein tegen over Blokker. Hier zetten de Ketel Binken ook een fantastisch optreden neer, er wordt enthousiast mee gezongen door het publiek. Er komen  zelfs mensen vragen waar ons volgende optreden is, dat was om half 4 bij de Hema, en ja hoor, daar stonden ze weer, even enthousiast als daarvoor! Het derde blok wordt ouderwets goed neergezet, men vraagt zelfs om een toegift, wat niet kan, anders zouden we  uitlopen en het Kaptinsdiner in de war sturen. In de Meerpaal was de prijsuitreiking is en het Kapteins diner. Keurig in strak KetelBinken pak vergezeld door hun partners namen we deel aan dit Kaptinsdiner, een culinair hoogstandje van ´kapucijners met spek, tja´, of het gewaardeerd werd, dat laten we in het midden. Dweilorkest uit Doesburg met de naam ALTIED GEZELLIG, zorgde tijdens het kapteinsdiner voor de vrolijke noot. Totaal deden er 9 piraten- en zeemanskoren aan dit festival mee. De winnaar werd het piratenkoor De Stormvogels uit Emmen  en  ons Zeemanskoor de Ketelbinken werd 2e!  Een mooie beoordeling kregen wij en waren best trots op dit mooie resultaat.  De dag  was goed  verzorgd door de Dronter piraten. Een mooie dag en op naar ons volgende festival!


Dinsdag 12 juli laatste repetitie avond


Zoals gebruikelijk hebben  we de laatste repetitie avond voor de zomerstop met onze partners gevierd. Een impressie wat ‘wij binken’ elke dinsdagavond doen, klonk als een klok; uit volle borst zongen we de sterren van de hemel en dat werd gewaardeerd door de grote opkomst van onze partners! Een groot zeemanskoor werd er gevormd toen ook zij mee mochten zingen en ik mag wel zeggen...dat klonk heel goed.

De kelen schor gezongen, verdiende daarom best wel wat uit het kostelijk vat. Overheerlijke hapjes en zeker niet te vergeten, de bitterballen,  smaakten heerlijk. Ter opluistering van dit alles, trad het duo de Nooy op, die ons verraste met mooie meezingers. Het werd op een leuke manier gebracht; ook onze dirigent Ronny en zangcoach Joyce lieten hun zang kwaliteiten horen. Twee binken, René en Siemen,  vormden met Joyce een gelegenheidstrio en dat klonk eigenlijk best wel mooi!

De stemming zat er goed in en naarmate de avond vorderde, werd het steeds gezelliger en gingen ook de voeten van de vloer. Aan alle mooie dingen komt een einde, zoals ook aan deze avond. Iedereen gaat met deze afsluiting en een goed gevoel de zomerstop in en hopen dat iedereen genoeg energie op doet om na de vakantie weer met frisse moed te beginnen, want dat het een drukke periode gaat worden, dat staat vast! Optredens en de opname van een nieuwe CD!


Zaterdag 21 mei feesttent Arie van Oortplein


Ter gelegenheid van het 40 jarig bestaan van de CKMT was er een groot muziekfestival georganiseerd waar alle aangesloten muziekkorpsen aan mee deden. Enkele KetelBinken, Eelke Hup, Jan de Vries en Jan Sollie hebben de hele dag vrijwillig voor het geluid gezorgd, chapeau! ‘S avonds was er een warm- en koudbuffet waar de KetelBinken ter opluistering hebben gezongen. Het was een geweldig optreden voor een enthousiast publiek. Lekkere meezingers voor iedereen en aan het eind van de avond kregen we zelfs versterking van diverse zangers uit de zaal die uit volle borst meezongen. De dag was al geweldig, maar het optreden ook!


Dinsdag 26 april de Vijverhof


Onder leiding van onze 2e dirigent Henk Sollie traden wij, op onze repetitie avond ,op in bejaardenhuis de Vijverhof te Kampen. Rond de klok van half 8 had onze opbouwploeg alles weer netjes klaargezet zodat we, na aankondiging door lady speakster Joyce, konden beginnen met ons optreden. Een enthousiast publiek, groot in aantal en genietend van onze zeemansliederen. Iedereen had een eigen tekstboekje gekregen zodat er ook uit volle borst meegezongen kon worden. De ‘mooie benen’ van Margarita waren er ook en  de KetelBinken zwaaiden er mee, wat een lenigheid! De koffie en fris smaakten goed, kortom, we mogen terugkijken op een fijne avond.


Zaterdag 12 maart Contactavond van de KetelBinken


Elk jaar hebben wij onze eigen contactavond voor de leden, hun partners, sponsors, donateurs, zusterverenigingen en iedereen die fan is van ons koor!

De Prismaschool werd omgetoverd tot een mooi decor, mede dankzij tuincentrum Palland,  waarin wij KetelBinken onze zeemansliederen mooi konden laten horen. Niets was teveel voor de vrijwilligers om een mooi podium op te bouwen en de zaal gezellig in te richten, voor de catering om de hapjes en drankjes te verzorgen, voor de dames van de verloting die daar dagen druk mee bezig zijn geweest! Petje af voor iedereen die zijn steentje vrijwillig heeft bij gedragen, want dat er vele uurtjes in slopen, dat valt te raden!

Blaasorkest We Bin D’r Uut verwelkomde menig bezoeker met hun geweldige muziek en ook in de pauze mochten wij er weer van genieten!

Nadat de muzikanten van de KetelBinken de eerste noten ingezet hadden van het nummer ‘Verzonken stad’, kwamen de KetelBinken zingend op. De toon was gezet en dat maakte de avond tot zeer geslaagd! De voorzitter, Jan Kiel, opende daarna de avond, heette iedereen hartelijk welkom en in het bijzonder onze burgemeester, dhr.B.Koelewijn en zijn vrouw.

Elf mooie nummers, die de verhalen van de zee vertellen, waar mooie meiden zijn, waar de kapitein in elk stadje wel een liefje heeft en waar de matrozen eenmaal aan wal ook hun liefje zoeken, werden op prachtige wijze vertolkt. Mooie intonatie, goed verstaanbare teksten en prachtige muziek, dat waren de nummers voor de pauze. In de pauze kwam de stemming er goed in, het blaasorkest was daar debet aan en de dames van de verloting deden hun uiterste best om de loten aan de man te brengen. Mooie cadeaus waren er te winnen en menigeen konden we  feliciteren met hun prijs en de KetelBinken met de goede opbrengst hetgeen besteedt gaat worden aan de opname van een tweede CD!

De drankjes en hapjes smaakten goed, maar er moest weer gezongen worden! Gezongen? Welnee.... drie trommels, bekkens en een grote trom sloegen de vonken er vanaf en een officier van de marine dirigeerde een korps KetelBinken, die keurig in ‘pas’ opmarcheerde en luidkeels zongen ‘Wij staan op wacht!”

Geweldig zo’n start van het tweede gedeelte, maar er kwam nog meer! Nieuwe nummers, nieuwe solisten, wat werden we verrast. ‘Bolle Dries’, waarin Siem Visscher met Henk Strieker het verhaal vertelden over het kietelende kietelkapiteintje en ‘Vissers Latijn’, waarin een ‘witte zwaan’ opeens door de zaal gleed en het verfrissende Biesbosch lied, waarin de baritons goed te horen waren. Speciaal een Kamper tekst voor ‘Daor in Amerika’ waarin alles great en raar is, maar beautiful, wegdromen op een schip naar het verre Amerika, maar hunkeren naar een stukkien keze en Ollands bier! En dat laatste hebben de KetelBinken dubbel en dwars verdiend! Een staande ovatie voor het koor, de muzikanten, bloemen  voor mevrouw Koelewijn,  voor dirigent Ronny Palland, Joyce Dekker, de lady speaker van de avond en tekstschrijfster van veel nieuwe nummers. Ronny bood zijn muzikanten een mooie roos aan, als dank voor hun geweldige inzet, want zij doen het maar weer! Het koor heeft zich goed neer gezet en het enthousiasme straalde er van af!

Het blaasorkest speelde nog gezellig door en de drankjes en de gehaktballen met satesaus smaakten overheerlijk! Binken bedankt!Vrijdag 11 maart Senioren dag en Korenfestival


Voor de tiende keer werd deze middag de seniorenzangdag gehouden in de Stadsgehoorzaal te Kampen, een groot feest voor menig Kampenaar en zeker niet meer weg te denken! Wie had dat tien jaar geleden gedacht dat zo’n groot spektakel zo’n geweldig feest is voor menig senior? Een zestal koren hadden de eer om plm.25 minuten een optreden te verzorgen. Jack Ruiten praatte alles vermakelijk aan elkaar hetgeen nogal eens op de lachspieren werkte.

Wij KetelBinken hebben een mooi optreden verzorgd waarin we een vijftal nieuwe liederen ten gehore brachten.

De middag kreeg ook nog een feestelijk tintje, Joop Albers, een echte Kampenaar, trad met veel genoegen op en kreeg de zaal goed mee. Maar de grote klapper kwam, toen onze burgemeester, dhr.B.Koelewijn, de eerste CD kreeg uitgereikt waarop van elk deelnemend koor twee nummers stonden. Maar bij een feest horen cadeaus, dus was er voor alle aanwezigen, op vertoon van de toegangskaart, ook de CD, als aandenken van dit 10 jarig jubileum, hetgeen door iedereen bijzonder gewaardeerd werd.

Voor Klaas Elhorst was dit zijn laatste optreden als organisator, hij draagt alles over aan leden van de deelnemende koren....dus volgend jaar hebben we weer een seniorendag!

‘s Avonds vond, ook in de Stadsgehoorzaal, het korenfestival plaats. Dezelfde koren van ‘s middags - Recht deur Zee, de Kamper Koggezangers, het Kamper Uienkoor, het Kamper Schokkerkoor, het Torenkoor en de KetelBinken - zongen mooie nummers uit hun repertoire. Jack Ruiten was wederom de spreekstalmeester en hij weet alle koren altijd weer op een prachtige manier aan te kondigen. Tussendoor een lied met het publiek aanleren, een mop vertellen en de lachspieren gaan werken!

En ja, ‘s middags was Joop Albers al de gast van de dag, ook vanavond wist hij niet van ophouden. Een geweldig optreden, een enthousiast meezingende zaal, wat willen we nog meer?

Natuurlijk, de klapper van de avond...het Torenkoor! Een koor wat toch altijd maar weer voor voor grote hilariteit op het podium zorgt.

Het was een super mooie dag, met veel muzikale noten en volgend jaar zeker weer!Vrijdag 21 januari Optreden huwelijksfeest familie Poutsma


Ter gelegenheid van het 25 jarig huwelijksfeest van de familie Poutsma, verzorgden we een optreden in de Luchtbode te Kampen. Zoiets is altijd heel leuk om te doen, andere mensen horen ons ook eens zingen en voor een feestje zijn we altijd wel in. Een mooie avond met veel muziek en hulde voor het bruidspaar.Dinsdag 11 januari Nieuwjaarsreceptie


Traditiegetrouw ook dit jaar weer een gezellige nieuwjaarsreceptie in ons eigen TOG gebouw met onze partners. Het eerste uurtje mochten we luisteren naar ‘hoe onze mannen nummers instuderen’. Daarna werd het een gezellig samenzijn waarin de hapjes van Annie en Tineke weer goed smaakten. Joyce D.en Barry v.D. hadden een verrassing voor ons in petto, zij zongen samen een mooi duet. Dat onze accordeonist Ruud d. N. goed kan spelen en zingen, dat wisten we wel, maar dat ook zijn vrouw daar goed in is, dat was geweldig. Mooie nummers vertolkte zij voor ons.

De avond was een goede start voor het nieuwe jaar en rekenen daar muzikaal ook op.