© 2010 de  “Ketel Binken”


Webmaster Jan Kiel

de “Ketel Binken”
Houdt u van zingen? Ook van zeemansmuziek? Kom dan eens langs op onze repetitie-avond, wie weet mogen wij u dan als nieuwe Ketelbink begroeten.
Zeemanskoor

Jan Kiel 2024 - Telefoonnr. 06-37339793 -  info@deketelbinken.nl

793 -

Giethoorn - 1 september - Slag op ‘t Wiede

Zaterdagmorgen vertrok de opbouwploeg al vroeg naar Giethoorn om alles op te bouwen bij Botel Giethoorn waar we deze dag acte de présence gaven ter gelegenheid van de Slag op ‘t Wiede. Goed 12 uur kwamen de andere KetelBinken met hun partners aan bij het Kultuurhuus alwaar de officiële opening was gepland. Na een hartelijk ontvangst met koffie en cake werden de KetelBinken en alle andere koren door de grachten van Giethoorn gevaren. Een prachtige route, onder de kleinste bruggetjes, langs mooie idyllische plekjes, kwamen we uiteindelijk, zingend aan bij het Botel. Een unieke plaats, geweldig mooi weer, veel publiek, wat wilden we nog meer. Van 2 tot 5 uur hebben we gezongen afgewisseld met wat appelsap of thee. Dank aan de eigenaar van dit Botel, prima verzorgd en gastvrij! We hebben een mooi optreden gehad waar we, ook nu weer, ons van onze beste kant hebben laten zien en trots waren we op de spontane reacties “wat een mooi koor”!


Camping Roggebotsluis - 4 augustus

Als afsluiting van het seizoen en vanwege het feit dat er enkele KetelBinken op camping Roggebotsluis staan, een optreden voor alle kampeerders daar. Bistro Leuk van deze camping was onze gastheer. Ondanks dat veel Binken vakantie hadden, was de opkomst van de zangers best wel groot. Alle muzikanten waren aanwezig en ook de twee pipers. In een open tent werd er gezongen voor een helaas wat klein publiek. Veel trouwe fans waren er maar de campinggasten lieten het enigszins afweten, jammer, want ze hebben zeker wat gemist! Drie blokjes hebben we gezongen, dit keer olv. tweede dirigent Henk Sollie. Zelfs vanuit het publiek werden er bepaalde nummers gevraagd en dat was natuurlijk fijn om te horen. Het weer hadden we geweldig mee en de avond was ook erg gezellig. In de Bistro hebben we na afloop de vakantie ingewijd, een afzakkertje en een kroketje, wat heerlijk smaakte.


Hasselt - 28 juli - Hassailt

Na een prachtige week met hoge temperaturen gingen we vandaag naar Hasselt waar er een driedaags festijn was, Hassailt. Een wat donkere lucht gaf wat bedenkingen maar we hebben een stralende dag gehad! Een dag met heel veel vrolijke mensen, met heel veel prachtige zeemansmuziek en dat werd overtuigend gebracht door ons koor de ‘KetelBinken”. Door de vakantie niet geheel compleet maar de zang was geweldig en dat liet het toegestroomde publiek ook goed merken. Een groot aantal cd’s werden er verkocht door ons promotieteam Annie en Tineke. We hadden een vaste standplaats bij restaurant ‘ de Herderin’, daar konden we dus onze eigen blokjes qua tijd indelen. We hebben 4 blokjes van plm. 45 minuten gezongen en dat klonk onder de toren super mooi. Ook ons lied ‘de Zeven Zeeen’ obv..een van de Pipers uit Emmeloord, klonk weer geweldig. Het is een mooie dag geworden. Hasselt presenteerde zich goed en alles was pico bello verzorgd, een gezellige binnenstad waar van alles te doen was, waar veel mensen met hun boten aanmeerden en waar wij “KetelBinken’ weer eens de sterren van de hemel hebben gezongen!


Hattem - 23 juni 2012 - Groot Hanze Shanty Festival

Zingen en meezingen was het motto tijdens dit groots opgezette festival in Hattem, georganiseerd door de Zingende Padd’n uit Wapenveld. Acht koren uit binnen- en buitenland hebben op vier verschillende podia in het centrum van Hattem hun muzikale klanken laten horen.  Het weer was ons gunstig gezind en zelfs een zonnetje brak er af en toe door. De organisatie was prima; ontvangst met koffie en een lunchpakket voor iedereen, ook de partners en voor de deelnemers consumptiemuntjes waar helaas geen bier voor gekozen kon worden, wel fris en water, maar ach, zeemannen zingen ook zonder het gerstenat. Gelukkig deed de visboer goede zaken.

Ook dit keer waren de Pipers uit Emmeloord van de partij en zo kon het publiek, wat in grote getale was toegestroomd, genieten van hun typerend geluid bij ons nummer “de Zeven Zeeen’. Veel verbaasde gezichten, wat mooi!

Vier blokjes van 25 minuten, het was weer ouderwets genieten en heel veel gezelligheid.Meppel Grachtenfestival- 9 juni 2012

Omdat de KetelBinken het geluid verzorgde voor diverse koren, was de opbouwploeg en het geluid al rond 8 uur op pad gegaan om alles klaar te zetten voor deze dag. De bus vertrok rond half 10 richting Meppel. Alle koren werden welkom geheten in zaal Nijmeijer en na een kopje koffie ging iedereen richting zijn ‘plaats’ waar 2x 40 minuten gezongen kon worden. Het programma was wat ingekort ivm. de geplande voetbalwedstrijd van het Nederlands elftal, die wij helaas verloren hebben! Op zes verschillende podia in het centrum van Meppel zongen 12 koren, zeemans-, shanty, smartlappen- en piratenkoren.Ons podium, nou ja, was op de Groenmarkt waar een niet geheel compleet koor acte de présence gaf. Wel werden we, net als op onze contactavond en presentatie van de nieuwe CD, begeleid door de Pipers uit Emmeloord. Tijdens elk blokje begonnen en eindigden we met ‘De zeven zeeen’ met de Doedelzakken. Kippenvel kregen wij er ook nu weer van en naar het enthousiaste publiek te horen, werd dit enorm gewaardeerd en was net even iets anders weer! Ook de andere nummers brachten we met veel plezier en het klonk ook mooi. De weergoden waren ons best wel gezind waardoor het een mooie en gezellige dag werd, die druk bezocht werd en waar ook wij weer leuke contacten opgedaan hebben.


Feestavond 12 ½ jaar bestaan -  30 maart

Na de geweldige contactavond waar onze tweede CD gepresenteerd werd, nu een avond met veel ontspanning en lekker eten. We bestaan immers sinds 9 maart j.l. alweer 12,5 jaar en dat mocht best gevierd worden. Dat veel handen licht werk maken, bleek ook deze avond weer. Ieder had zo zijn taak en rond 9 uur ‘s morgens waren de dames van het promotieteam alweer druk bezig met het koud zetten van het bier! Stoelen en tafels werden opgehaald bij de Reijersdam, de zaal werd ingericht, slingers opgehangen......... Het zag er gezellig uit. Om half acht zou het beginnen maar al om kwart voor zeven kwamen de eerste mensen al binnen! René Diender, onze diskjockey van de avond, had het druk met het klaarzetten van zijn spullen. Bardiensten werden gedraaid door iedereen vrijwillig en dat liep gesmeerd. De voorzitter opende de avond en heette iedereen van harte welkom, en dat waren er ruim 85!! KetelBink met hun partner, geweldig! Terwijl het buffet voorbereid werd, kregen we een geweldig stukje zang te horen van Joyce Dekker en Henk Strieker met als begeleiding Jacoba Vos. Was Jacoba, als jongste lid, eerst zo verlegen, nu speelde ze toch maar even de sterren van de hemel! Het buffet werd geopend en iedereen kon naar behoefte zijn eten zelf ophalen, er was heel veel en het was bijzonder lekker. Tussendoor klonk uiteraard onze nieuwe cd en dan zingt iedereen uit volle borst mee, maar zeg nu zelf, wat is die toch mooi he! René had strak de leiding en zong op geheel eigen wijze, zijn favoriete nummers waar iedereen van genoot. Twee aspirant KetelBinken kondigden zich onverwachts aan, hadden de contactavond bezocht en waren zo enthousiast dat zij ook misschien wel lid wilden worden. Ze hadden druk geoefend, maar helaas, tekst vast waren ze niet en hun lengte zou ook wel problemen gaan geven bij de KetelBinken. Op het ‘fluit’ refrein van ‘de KetelBink gaat varen’, gaven deze twee Binken een geweldig optreden met hun ‘buik’fluit act. Als toetje werd er heerlijk ijs geserveerd met slagroom. De stemming zat er goed in en zo langzamerhand gingen er ook al wat mensen naar huis. Maar de avond ging nog lang door, veel polonaise, meezingers en René ging helemaal uit zijn dak en de lachspieren hadden het heel zwaar deze avond. René was zelfs zo enthousiast van deze Binken dat hij op de repetitie komt kijken....wie weet zit er een jonge KetelBink in! Welkom hoor.

We hebben een geweldige avond gehad met elkaar, we zijn een echte ‘familie’. Het opruimen was snel gedaan en iedereen ging rond 1 uur weer huiswaarts.


Contactavond en CD presentatie - 17 maart

Maanden zijn we bezig geweest met de voorbereidingen van onze jaarlijkse contactavond., een avond waarin ook onze tweede CD gepresenteerd zou worden. En dan was het eindelijk zover, zaterdag 17 maart. Nog voor 9 uur ‘s morgens begonnen een groot aantal KetelBinken met het opbouwen van het decor. Een deel van de zaal van de Prismaschool moest met vloer delen belegd worden ter bescherming van de gymnastiek vloer. Een andere ploeg haalden de stoelen en tafels op, het serviesgoed en de partners van de Binken maakten de schalen met hapjes op en smeerden de broodjes voor ‘s middags. Het was een hele klus al met al. Om 13:00 uur was de generale repetitie gepland en die ging ook wel goed. Half zeven, de eerste toeschouwers kwamen al binnen, om alvast een mooie plaats te krijgen. Onze burgemeester, de heer Koelewijn en oprichter van ons koor, Dick Leurink hadden ook hun plekje gevonden en nadat iedereen voorzien was van koffie met wat lekkers kon om klokslag half acht de avond beginnen. Voorzitter Jan Kiel opende de avond door iedereen hartelijk welkom te heten. Het eerste blokje bestond uit 9 nummers, bekende liederen zoals ‘de Stedemaeght’ en ‘Ouwe trouwe Brandaris’ volgden op nieuwe nummers die met veel enthousiasme gezongen werden. Solisten Henk Strieker, als Skipper Jan Rebeck en Siem Visscher als Bolle Dries, klonken krachtig en kreeg menig handen op elkaar. Jan Fasse begeleidde op een mooie manier op zijn mondharmonica.

En dan...de CD presentatie waar we zo naar uit gekeken hadden. Een prachtige cd met wel 20 nummers, dus ruim een uur zeemansmuziek. De heer Koelewijn had de eer om hem als eerste in ontvangst te nemen. Hij memoreerde het 12,5 jaar bestaan van het koor en dan is een tweede cd een beste opbrengst, twee borelingen! Hij hoopte dat er nog velen mogen volgen. Een CD presentatie is iets geweldigs en dat moet ook groots gebracht worden...tromgeroffel, een in korte tijd samengesteld gelegenheids slagwerktrio - Eelke Hup, René de Wilde en Leen vd Meulen - kondigden een tweetal ‘pipers’ aan die het koor begeleidde bij het nummer Zeven Zeeën. Dit nummer van Dana Winter is  herschreven door Ronny Palland, onze dirigent. Het klonk fantastisch en iedereen kreeg er kippenvel van!

Na een korte pauze, waar in iedereen zijn drankjes kon halen en voorzien werd van een lekker hapje of KetelBink voer kon kopen - haringen en gehaktballen- en ter opluistering duo Old Gold speelde, begon blokje twee waarin oude en nieuwe nummers elkaar afwisselden. Echter, tweede dirigent Henk Sollie moest het stokje overnemen want dirigent - kapitein - Ronny was er niet...grote hilariteit toen hij bij het tweede nummer, helemaal van de wereld, op kwam en de KetelBinken zongen over ‘het schip dat gezonken was, met bier en brandewijn, dat de maten dronken waren en ook de kapitein!!! Gelukkig viel het allemaal wel mee en kon hij alsnog verder dirigeren. Na Aloa Hé en Piet Hein, nummers van het eerste uur, werden de jubilarissen, Johan Lorist, Piet Selles en Arend Penninkhof gehuldigd omdat zij 12,5 jaar lid zijn. Een korte persoonlijke speech voor ieder, een bloemetje en een herinneringsspeld  en veel applaus voor hun inzet in deze jaren. Solist Henk vd Veen zong heel mooi over Gunstig stond de wind.

In de grote pauze die daarna volgde kon iedereen die enthousiast geworden was, de nieuwe CD alvast kopen voor € 10,00 en daar werd gretig gebruik van gemaakt. Er konden loten gekocht worden voor de verloting en iedereen kon de kelen smeren en iets te eten halen. In het derde blokje zongen we bewerkte nummers van Jan Smit en Rob de Nijs, maar ook over Schokkersleed en hoe het was om in Amerika te zijn, Siem Visscher zong dat alles ‘great en raar en veur mien een biettien strange maar beautiful’ was en liever ‘kees en bier’ wilde. Matrozen Tango bewoog KetelBink Berry van Dijk de tango te dansen met Astrid Rook. En zo kwamen we bij het laatste nummer al weer aan, een toegift en hoe kon het ook anders, de doedelzakkers en het slagwerktrio speelden opnieuw, samen met het koor de Zeven Zeeën. Een groot applaus volgde en voorzitter Jan Kiel bedankte iedereen hartelijk voor alle inzet. De KetelBinken voor hun tomeloze inzet van de afgelopen maanden, veel repeteren, veel vrije zaterdagen opofferen en dirigent Ronny en zangcoach Joyce Dekker met het behaalde resultaat, want dat is fantastisch!! De mensen van het geluid, Mar Hellendoorn die de hele avond de knoppen bediende, de vrijwilligers (partners van) die de catering en dergelijke verzorgden, de mensen die de verloting verzorgd hebben en Joke Vos en Desireé de Vries die foto’s en film voor hun rekening namen, de op- en afbouwploeg en de Reijersdam voor het kosteloos beschikbaar stellen van tafels, stoelen en glaswerk en vele vele andere vrijwilliogers. Het is een avond geworden om zeker aan terug te denken, een avond die tot de late uurtjes doorging. Zeemanskoor de KetelBinken, een koor dat staat, een koor met ambitie, een koor dat uitstraling heeft en enthousiast is, een koor dat ook nog goed zingt en verstaanbaar is, kortom een koor waar we heel trots op zijn in Kampen!!


Kamperseniorendag en Korenfestival - 2 maart

In de Stadsgehoorzaal van Kampen was het een komen en gaan van vooral veel senioren die deze middag getrakteerd werden op een gezellige zangmiddag verzorgd door een zestal koren. Elk koor zong een blokje van 25 minuten dat gevuld was met bekende nummers en meezingers. De zaal was enthousiast en wij ook. ‘S Avonds was het festival toegankelijk voor een ieder die geïnteresseerd was. Wij KetelBinken hebben een goed optreden verzorgd en menigeen kan horen dat het koor ‘gegroeid’ is. Nieuwe nummers die goed klinken en in de ambiance van de Stadsgehoorzaal goed tot zijn recht komen. Een geslaagde dag!


CD opname 27 en 28 januari

Vrijdag 28 januari gingen de muzikanten van ons koor, tezamen met dirigent en zangcoach en enkele KetelBinken ( van elke zangstem twee) naar de opname studio van J.Haveman in Staphorst waar dan eindelijk onze tweede CD opgenomen zou worden. Een intensieve dag waar een ieder zijn beste beentje moest voor zetten om de juiste noot uit zijn instrument te halen. Het enthousiasme hielp natuurlijk ook mee en dat beloofde voor de volgende dag vast veel goeds. Drummer Paul Zijlstra zat helemaal ingebouwd in een kleine ruimte en had moeite om er in en er uit te komen..

Zaterdag gingen de zangers met de bus naar Staphorst voor hun aandeel in de opname van deze CD.  Om half elf  begonnen we

en om 5 uur stond alles erop. Tussendoor werden we voorzien van koffie  en de lunch werd verzorgd door Mini en Jan Rill, bedankt!  En dat ging er natuurlijk heerlijk in. De hele dag was best wel intensief en vermoeiend, veel nummers stonden er in één keer goed op en dat scheelt natuurlijk, want het plan was om 20 nummers op te nemen! Drummer Paul is een echte KetelBink in hart en nieren, want hij was er ook deze hele dag bij. Gait, de keyboardspeler, kwam ook nog even langs, niet om te zingen , maar om de vermoeide kelen te smeren met Hollandse haringen! De opname was erg leuk om te doen, en wanneer we het resultaat horen, dan mogen we best trots zijn op ons!! Ronny en Joyce hebben ons enorm gesteund en we kijken nu al uit naar 17 maart, want dan presenteren we onze nieuwe CD!


Nieuwjaars receptie 3 januari

Net als alle andere jaren, luiden we het nieuwe jaar in met een gezellige avond voor alle KetelBinken met hun partners. Aan gezelligheid ontbrak het niet en ook de heerlijke hapjes van catering service A&T smaakten weer goed. De KetelBinken hadden eerst een korte repetitie onder een goed luisterend oor van de partners. Veel muziek, veel plezier en een optreden van Ruud en zijn vrouw maakte ook deze nieuwjaarsreceptie weer tot een goede start van het nieuwe jaar!