© 2010 de  “Ketel Binken”


Webmaster Jan Kiel

de “Ketel Binken”
Houdt u van zingen? Ook van zeemansmuziek? Kom dan eens langs op onze repetitie-avond, wie weet mogen wij u dan als nieuwe Ketelbink begroeten.
Zeemanskoor

Jan Kiel 2024 - Telefoonnr. 06-37339793 -  info@deketelbinken.nl

793 -

Zaterdag 22 december Kerst In Oud Kampen


Kerst in Oud Kampen een jaarlijks terugkerend evenement in het centrum van Kampen. Dit jaar mochten wij op de prachtige boot van de Veerman van Kampen zingen, een heel mooi plekje zo langs de IJsselkade. Helaas hielpen de weergoden niet mee, zoveel regen is er gevallen dat slechts een enkeling de moeite nam om even stil te staan en te luisteren naar wat wij zongen, het zeemansleven in kersttijd maar ook de traditionele kerstliederen. Beurtelings met Recht Deur Zee hebben we drie blokjes van ruim 40 minuten gezongen. Jammer van het weer, dank aan al die mensen die wel kwamen luisteren, want het was bijzonder mooi!Dinsdag 18 december Kerstconcert Myosotis


Kerstconcert in Myositos, een traditie die elk jaar weer terug komt. De zaal was nu in een andere setting en dat voldeed prima. Veel bewoners, maar ook hun familie en vrienden waren komen luisteren naar oude bekende kerstliederen maar ook naar naar zeemanskerstliederen. Een prachtige avond voor lieve mensen, wat wil je nog meer?


Zaterdag 15 december Kerstmarkt Emmeloord

Voor de twee keer, een optreden op de kerst markt in Emmeloord. Het was erg koud en hetb waaide hard, de rook van het padvindersvuurtje was daarom niet zo fijn. Gelukkig stonden de KetelBinken op een overdekte wagen en het publiek waardeerde het zingen enorm.

Een kerstmarkt brengt sfeer en gezelligheid en daar doen we het ook voor.Vrijdag 5 oktober Seniorenmiddag en Korenfestival


Voor de 12e keer presenteerde Jac Ruiten de seniorenmiddag en het korenfestival in de Stadsgehoorzaal. Zes Kamper koren treden er dan belangeloos op. Veel voorbereiding vooraf en dan hoop je natuurlijk dat er ook wat publiek komt, want daar doe je het immers voor. Helaas was de zaal ‘s middags en ‘s avonds niet helemaal vol maar de mensen die er waren hebben zichtbaar genoten en zijn trots op önze Stad”.Veel verscheidenheid in zang en Jac praatte alles aan elkaar, vertelde een mop of zong een liedje met de zaal.


Zaterdag  22 september Burendag speeltuin Akelei


Voor de tweede keer werden wij gevraagd om de Burendag op te leuken met onze muziek. Een rommelmarkt, speel attributen, snacks, kortom de wijk in actie en wij waren de vrolijke noot….tot de weergoden er roet in gooiden en wij gedwongen waren het tweede blokje voortijdig te stoppen.


Dinsdag 18 september Myosotis Verpleeghuis


Optreden in Myosotis wordt een gewoonte voor ons, ook weer op onze repetitie avond; oudere mensen die ziek zijn, bedlegerig zijn of hun kamer daar hebben worden dan getrakteerd op een avondje ontspanning. Gezelligheid en vooral het meezingen van herkenbare nummers, dat doet je goed!


Zondag 15 juli MS Antonio Bellucci


Weer een hele andere uitnodiging dit keer, een optreden op het cruiseschip Antonio Bellucci die aangemeerd lag aan de IJsselkade. Wat een prachtig schip, gasten, veelal uit Zwitserland deden die dag Kampen aan en aan het eind van de middag werden ze getrakteerd op een echt zeemanskoor uit Kampen. Op het dek mochten we zingen en het galmde over de Ijssel, wij waren erg verrast en de passagiers zeker niet minder.


Dinsdag 3 juli Woonzorglocatie Hof van SmedenZaterdag 30 juni Voorprogramma Ancora


In ons repertoire zingen we ook nummers die door Ancora gezongen worden, prachtige liederen. Op deze middag trad Ancora op en ons werd gevraagd om in het voorprogramma op te treden en daarna samen enkele nummers te zingen. Het was geweldig en een bijzondere ervaring!

De drie zangers zongen prachtrige maar ook de Binken deden er niet voor onder.Zaterdag 30 juni Zeemanskorenfestival Elburg


Het wordt bijna een traditie, optreden bij het Zeemanskorenfestival in Elburg. Het is er altijd een hele gezellige bedoening daar. Eerst koffie met heerlijke appelcake en de opening van het festival. Vervolgens een korte tune laten horen van je koor op het hoofdpodium en vervolgens zingen op verschillende podia in het mooie Hanzestadje. Als de zon schijnt gaat alles vanzelf, blijde gezichten en enthousiaste mensen die komen luisteren.Helaas moesten we eerder weg want ons was ook gevraagd om die middag samen met Ancora op te treden op de Koggewerf in Kampen tijdens de Botter race.


Vrijdag 15 juni Zuiderzee Havendagen


Een korte voorbereiding en als invaller waren we gevraagd om op te treden bij de Zuiderzee Havendagen. Eeen druilerige dag met wat wind en ook weinig publiek op de vrijdag. Maar we hebben ons goed laten horen en daar doen we het voor.


Dinsdag 12 juni Margaretha


Onze repetitie avond werd verplaatst naar Margaretha waar wij voor een dankbaar publiek gezongen hebben. Op de beamer was de tekst te lezen en zo kon iedereen uit volle borst meezingen. Ronny kreeg zelfs concurrentie van een bewoner die vol overgave ‘dirigent’was.


Zaterdag 9 juni Korenfestival Woerden


Op uitnodiging van koor BRAVOUR waren wij te gast in Woerden op het 12e Shantyfestival.Het was een festival met een neutrale jury (tenminste daar gingen we van uit). Per podium waren er drie koren en die zongen beurtelings. Totaal 12 koren van heinde en ver. Ons repertoire was veelzijdig en er werd goed en duidelijk verstaanbaar met een goede mimiek en uitstraling gezongen.

De sfeer zat er goed in en we kregen lovende reacties, uiteraard waren we benieuwd naar de uitslag….iedereen werd tweede, wij ook. Over de winnaar valt te twisten, maar we hebben een super gezellige dag gehad met mooi weer.


Zaterdag 5 mei Soest Bordetagen


Met een bus vol KetelBinken en supporters vertrokken we al vroeg van het Berghuisplein naar Soest in Duitsland. Altijd bijzonder leuk om naar toe te gaan. Het weer was prima en dat bleef de hele dag ook zo. Met veel enthousiasme werd er gezongen, niet zo heel lang maar ook samen met het Duitse zeemanskoor. De sfeer zat er goed in en het publiek was enorm verrast. Deze dagen duren eigenlijk veel te kort.


Zaterdag 31 maart en maandag 2 april


Weken van voorbereiding: op zoek naar echte zeemanskoren, hoeveel kunnen er optreden, hoeveel podia zijn er, wat hebben we de koren te bieden, noem maar op…Sail Kampen werd in het paasweekend gehouden en de organisatie van Sail had ons gevraagd of wij jawel, twee dagen een zeemanskorenfestival wilden organiseren. Dat klonk ons natuurlijk goed in de oren. Grote motor achter dit alles, Jan Kiel en Henk Minnema. Tijd, veel tijd heeft het gekost, maar uiteindelijk zijn we trots op het resultaat! Twee keer 12 koren uit heel Nederland verdeeld over 4 podia en twee dagen, 31 maart en 2 april. Ruim 1000 lunchpakketten zijn er klaargemaakt, 1000 krentenbollen gesmeerd met kaas, 2000 broodjes met ham en kaas, flesjes water, appels, marsjes en koekjes….het was een heel werk, maar met veel vrijwilligers uit ons koor is ook dit weer gelukt! En dat de dagen zelf, het weer werkte geweldig mee, weliswaar koud, maar bijna geen regen tijdens dit festival.  Het toegestroomde publiek was enthousiast en verrast door de diversiteit van alle koren, zeemans-, viswijven-, schippers- en shantykoren, elk met zijn of haar eigen geluid. De reacties achteraf en ook via de mail of telefoon heeft ons heel goed gedaan. Wij Ketel Binken zijn trots op ons koor en zeker niet in de laatste plaats op onze vrijwilligers (aanhang) en hebben Kampen zeker, mede door dot grootste evenement, op de kaart gezet!


Dinsdag 13 maart Vijverhof ‘Doe een wens’


Eén van de bewoners van de Vijverhof had een wens aangevraagd, de Ketel Binken mogen bij ons komen zingen!

En zo toog ons koor op de gebruikelijke repetitieavond naar de Vijverhof in Kampen.

Wij hebben met veel enthousiasme gezongen en ook de gasten waren enthousiast. Bekende Nederlandse zeemansliedjes werden uit volle borst meegezongen, zelfs een extra dirigent uit de zaal kon de pret niet drukken. We kijken terug op een mooie avond.Zaterdag 10 maart Contactavond Almere college


Onze jaarlijkse contact werd ook dit jaar weer gehouden in het Almere College, een prachtige zaal die zich uitstekend leent voor zoiets. De muziekcommissie had drie mooie blokjes met al dan niet bekende zeemansliederen uitgezocht, welke verdeeld over de avond gezongen werden. Ook het publiek kon meezingen, via de beamer. Zangcoach Jac Ruiten had ons voorzien van goede aanwijzigingen en ook de nummers die door hem vertaald waren in het Nederlands, kwamen goed naar voren. De traditionele nummers worden nog wel gezongen maar de wat modernere, en met name die van Ancora, liggen de Ketel Binken prima.

De gewonnen match tijdens de Tohopesate in 2017, het mee oefenen en meezingen tijdens de contactacvond  van B&W, was de verrassing van de avond. Op twee dinsdagen hadden wethouder Velthoen en burgemeester Koelewijn van Kampoen tijdens de repetitieavond mee geoefend in ons clubgebouw. Zingen konden ze maar de puntjes moesten nog wel op de i gezet worden. Middels appjes van één van de Ketel Binken aan hun met de melodie en tekst moest het zeker lukken. In het tweede blokje kwamen deze twee heren in Ketel Binken outfit, onder groot applaus op. Het nummer ‘40 man en een klein orkest’ werd deels solo door hun gezongen, chapeau! Ze hadden er aardig schik in en het publiek was razend enthousiast. Het verdere blok zongen ze gezellig mee en onder luid applaus werden deze twee aspirantleden door de ballotage commissie goedgekeurd, dus wie weet hebben wij er straks twee nieuwe leden bij.

Voorzitter Henk Minnema huldigde Jan Kiel en Cor Bronwasser voor hun 12,5 jarig lidmaatschap met een bloemetje en een insigne.

We hebben een geweldige avond weer gehad, met heel veel publiek. Dat veel handen licht werk maken hoeven we tegen onze Binken niet te zeggen. Veel vrijwilligers hielpen mee, hetzij voor de opbouw hetzij voor de verloting, de catering en dergelijke. Dat verdient best wel eens een grote pluim want zonder die mensen kunnen we echt niet.
Hulde voor de muzikanten en natuurlijk de zangers onder leiding van hun kapitein dirigent Ronny Palland, die iedereen weer een geweldige avond bezorgd heeft.Dinsdag 9 januari nieuwjaarsreceptie


Het jaar 2018 begint zoals gebruikelijk voor de KetelBinken met een nieuwjaarsreceptie. Een korte terugblik van de voorzitter Henk Minnema op het afgelopen jaar, de optredens in het hele land, maar ook het sfeervolle optreden tijdens Kerst in Oud Kampen in de Buitenkerk. De KetelBinken hebben Kampen weer goed op de kaart gezet. Ook tijdens de Internationale Hanzedagen mochten duizenden mensen genieten van ons koor!

Jaar 2018 werd direct al goed ingezet met het optreden op de Salonboot Veerman van Kampen. Op 5 januari trad onze penningmeester Jan Kiel in het huwelijk met zijn Cora en wij Ketel Binken mochten daar ook bij aanwezig zijn. Het was een geweldig mooi optreden en het bruidspaar kijkt er met veel plezier op terug.

En dan de nieuwjaarsreceptie met aanhang en zangcoach Jac Ruiten. Een klein uurtje werd er door de Binken gerepeteerd, daarna mochten de partners mee zingen en werd er voor een lege zaal dus gezongen….het klonk eigenlijk super mooi!

Het tweede deel van de avond verzorgde Jac met zijn prachtige nummers, die al dan niet meegezongen werden. Er werd gedanst, de polonaise gelopen, een hapje en een drankje, kortom, een feestje bouwen kunnen de KetelBinken wel.

Een mooie start van het nieuwe jaar dus. Er komen mooie optredens aan en iedereen kijkt uit naar Sail Kampen waar de Ketel Binken een tweedaags zeemanskorenfestival o.a.v. Sail Kampen organiseert.