© 2010 de  “Ketel Binken”


Webmaster Jan Kiel

de “Ketel Binken”
Houdt u van zingen? Ook van zeemansmuziek? Kom dan eens langs op onze repetitie-avond, wie weet mogen wij u dan als nieuwe Ketelbink begroeten.
Zeemanskoor

Jan Kiel 2024 - Telefoonnr. 06-37339793 -  info@deketelbinken.nl

793 -

Zaterdag 12 september - Kade festival Kampen


In eerst instantie was ons optreden gepland op de Plantage, waar wij mochten zingen voor café Eigenwijs, maar de eigenaar zat ook in de organisatie van het Kade Festival, en voor de middag was er niets te doen op het van Heutszplein vooraf gaande aan het Kade festival,. Voor ons KetelBinken een mooie locatie waar wij voor Kamper publiek hebben gezongen. Overal in de stad was wel iets te doen aangezien het Open Dag in Nederland was. Genoeg publiek voor ons en dat werd gewaardeerd. Het geheel had ook nog een feestelijk tintje, Marja va n Zetten ,onze accordeoniste en enige dame in ons koor,  was jarig en kreeg van iedere KetelBink een rode roos, en een dikke zoen! Een ‘lang zal ze leven’ hoorde er ook bij, een mooie waardering voor Marja!

Ook Jac Ruuiten was in het publiek en dirigent Ronnie besteedde aandacht aan het door Jac geschreven nummer ‘de lokroe’ van de zee’, een prachtig nummer dat ook heel mooi gezongen werd.

Na drie blokjes gezongen te hebben  ( 15:00- 18:00 uur) en de nodige appelsap keerden allen weer huiswaarts.Zaterdag 5 september - Rotterdam wereldhavendagen


Op 5 september 2015 vertrokken de Ketel Binken om 8:30 uur naar Rotterdam. Nadat we het vorige jaar de tent op het plein 1940 bij het marine museum op de kop hadden gezet met ons enthousiaste optreden werden we weer uitgenodigd. Zo'n uitnodiging streelt ons eergevoel. Vanzelfsprekend konden we daar geen nee opzeggen. Vol goede moed vertrokken we daarom naar de wereld haven dagen in Rotterdam die elk jaar weer worden georganiseerd.
Ook twee leden van het Piperskorps uit Emmeloord waren dit keer weer Van de partij om enkele nummers samen met hun prachtig doedelzakgeluid op te komen luisteren.
We werden door 't ontvangst comité goed ontvangen met een kop koffie en consumptie bonnen en .....een snackbon, handig, zo had de organisatie geen gedoe met het maken van een lunch pakket.
Om 12 uur begonnen we met ons eerste optreden bij het Lichtschip in de Leuvehaven. Dit schip is tot een restaurant om gebouwd. De damessupporters zaten daar op het dek eerste rang. Zoals bekend staan er zo vroeg meestal niet veel mensen te luisteren, maar op den duur bleven er toch veel mensen staan om te luisteren en te genieten van ons optreden.
Ons tweede optreden op het Gelderse plein bij het grote witte huis, de eerste wolkenkrabber van Nederland, stonden we een beetje erg tegen de wind in te zingen. Helaas was de geluidsversterking daar ook niet voor elkaar, jammer toch een min puntje voor de overigens goede organisatie. We kregen van het publiek en onze enthousiaste begeleidster de complimenten voor onze duidelijke voordracht en onze enthousiaste uitstraling, jammer. De stoere Ketel Binken trokken zich van deze tegenvallers niets van aan en gaven een goed concert. Volgens de Pipers was dit pas echt zingen, niet zo heel veel koren kunnen dat zo goed.
Ons laatste optreden was bij de bekende vierkante huizen op de punt. Ook hier geen geluidsversterking. Dat gaf ons het voordeel om zelf een eigen plek op te zoeken. Het combo kon bij regen lekker onder een paar parasols zitten en het koor kon fijn onder een afdak staan. Zonder geluidsversterking klonk het geluid van ons daar prima, de akoestiek was dat geweldig.
Er ontstond een goede contact met het publiek dat in grote getale bleef staan om te luisteren of te kijken.
We hadden nog ongeveer een half uur om de nog overgebleven consumptie bonnen op te maken.
Om half 5 vertrokken we weer met een goed en tevreden gevoel naar Kampen.
Zaterdag 29 augustus - optreden Hindeloopen


Op zaterdagmorgen 29 augustus verzamelden zich de Ketel Binken zich op het evenementen plein bij de bus van onze sponsor Marion reizen om naar Hindelopen te vertrekken. Het was stralend weer en ieder lid was in opperbeste stemming. De kwinkslagen vlogen over en weer, er werd al veel gelachen.
De opbouw ploeg was ons al voor uit gereden. Toen we in Hindelopen aankwamen, stonden alle standaarden, krukjes en het drumstel al keurig in het gelid op gesteld. Hulde aan de opbouw ploeg die het altijd maar weer op tijd voor elkaar krijgt en er veel tijd en energie in steekt,
Het mooie weer was in Friesland nog niet door gebroken, er stond een frisse wind die van het IJsselmeer kwam. Menig stoere Ketel Bink, die optimistisch geen Marion jackje had meegenomen kreeg daar wel een beetje spijt van. We werden door een paar Hindeloper dames in historische klederdracht ontvangen en naar het kleine Doopsgezinde kerkje gebracht. Daar werden we welkom geheten, kregen we koffie met cake en een lunch pakket. In goede stemming werden we door het stadje geleid voor een historische uitleg. De dames die ons de hele dag begeleidden waren gekleed in een prachtige Hindeloper klederdracht Aan deze klederdracht was te zien dat een van de dames nog vrij was. Toch heeft niemand van de mannen volgens mij een poging gedaan om haar aan zich te binden. Ik zou niet weten waar dat aan lag. De afstand misschien?
Om 12 uur, de zon brak door toen wij begonnen met ons eerste optreden. Zoals gewoonlijk staat er zo vroeg niet al te veel publiek, maar tijdens het zingen kwamen er steeds meer mensen om ons heen staan en ze genoten van ons optreden. Sommigen hebben ons de hele dag gevolgd en stonden bij al onze optredens.
Bij ons tweede optreden op de muziek tent stonden al veel meer mensen te genieten. We kregen complimenten over ons optreden en onze over de uitspraak die zo goed verstaanbaar was.
Bij ons derde optreden aan de haven was er erg veel publiek dat zichtbaar gen wat ons weer een stimulans gaf om nog beter ons best te doen.
Hierna gingen we naar de Boerderij, waar de uitslag van de publieksprijs bekend zou worden gemaakt.
In de bom volle en warme zaal werd bekendgemaakt dat de Ketel Binken de publieksprijs hadden gewonnen. De jury was van oordeel dat de Ketel Binken door hun enthousiaste optreden en duidelijke uitspraak van de teksten een uitstekende pleitbezorger zijn voor te veel Hollandse zeemans liederen.

Met deze uitspraak konden we met een voldaan gevoel, tevreden en ook wel een beetje trots op onszelf in Kampen aankomen.Woensdag 19 augustus - Sail Amsterdam - muziektheater aan het IJ


Gaan we wel, lukt het ook deze keer om naar Sail Amsterdam te gaan? Dat waren de afgelopen maanden de gedachten bij de KetelBinken. Tien jaar geleden was het immers een groot succes geweest toen de KetelBinken de ‘ bemanning’ was van de clipper Stad Amsterdam. Gelukkig kregen we groen licht en werden we uitgenodigd door Stad Amsterdam om van 14:00 - 17:00 uur te zingen bij het muziektheater aan ‘t IJ. De genodigden waren de burgemeester E.van der Laan , de raadsleden van de diverse deelraden en anderen. Een hele ere dus om op deze super locatie te mogen zingen!

Om half elf vertrok een volle bus (KetelBinken en partners) van onze sponsor Marion Reizen naar Amsterdam. Rond half een waren we op de plaats van bestemming en werden we netjes binnen gelaten in het muziektheater. Op de trappen van het buitenterras was de locatie waar gezongen werd en wauw, wat een geweldig zicht hadden wij op het hele gebeuren, een gebeuren dat eens in de vijf jaar plaats vindt. Heel veel tall ships met hun prachtige zeilen en nog veel meer kleine sloepjes, bootjes en noem maar op waren ‘s morgens vroeg uit IJmuiden vertrokken om naar Amsterdam te varen waar om plm.14:00 uur de clipper Stad Amsterdam als eerst aanmeerde bij het muziektheater. De start van ons optreden - iedereen werd welkom geheten, zo ook ons koor ‘t Ketelbinkie (ach, het is maar een naam), diverse blokjes werden er gezongen, toespraken gehouden, begroeting met de burgemeester van Amsterdam en ook onze eigen burgemeester, Bord Koelewijn, kwam ons supporten! Het was ontzettend druk, niet alleen op het water, ook langs de kanten aan de wal, veel publiek aanschouwden het schouwspel van dit unieke festijn maar waren ook verrast dat ze ergens boven op het terras een prachtig koor hoorden zingen, veel foto’s werden er genomen en dat deed ons goed.  Een super mooie dag, een hoogtepunt weer en zoals voorzitter Henk Minnema in zijn dankwoord zei: “Stad Amsterdam en genodigden, ik hoop dat jullie genoten hebben van de KetelBinken en dat jullie voor Sail 2020 ons in gedachten houden!” Als het aan de KetelBinken ligt, ook dan zijn wij van de partij!Dinsdag 30 juni - seizoenafsluiting TOG gebouw


Een bijzondere avond zou deze laatste avond van het seizoen worden. Jac Ruiten had nl. voor ons koor een lied geschreven en in korte tijd van instuderen wilden we dit op deze avond aan Jac ‘aanbieden’ - de lokroep van de zee - een geweldig mooi nummer dat ook vol overgave gepresenteerd werd door de KetelBinken. Een mooie afsluiting van het seizoen.Zaterdag 27 juni -  1e Elburger zeemanskorenfestival

De KetelBinken uit Kampen strijken met de eer!

Zaterdag 27 juni heeft Zeemanskoor de KetelBinken uit Kampen de 1e prijs behaald tijdens het eerste zeemanskorenkorenfestival in Elburg. Dit festival werd georganiseerd door het Elburger zeemanskoor ‘de Kop Van ‘t Ende”. Een zestal koren uit ons land hebben in het mooie Hanzestadje Elburg acte de préséance gegeven op twee verschillende podia. Na een mooie dag met veel publiek wees de jury unaniem de KetelBinken als winnaar aan. Hun beoordeling: “de KetelBinken hebben een uitstraling van ‘heb ik jou daar’, een bijzondere interactie met het publiek en een zangtechniek waar niks op aan te merken valt, kortom jullie steken er met kop en schouders boven uit!”

Lovende woorden maar ook voor de geweldige organisatie!18 juni - Haringparty -  Kampen


De haring was ‘vet’ genoeg dus kon deze binnen gebracht worden. Met een echte botter werd het eerste vaatje binnen gevaren op de Ijssel alwaar burgemeester Koelewijn klaar stond om dit in ontvangst te nemen. De heerlijkste haring die weg smolt op je tong.  Dat Ketelbinken van deze lekkernij houden, hoeven we niet te vermelden, wel dat het goed de kelen smeert. Palingboot ‘t Bottertje en ‘t Ponton waren de gastheren deze avond en de KetelBinken mochten deze haringparty opluisteren met hun mooie zeemansmuziek. Het was erg gezellig met guur en koud weer, maar de entourage van alles was prima!13 juni - Grachtenfestival Meppel


Niet voor de eerste keer namen we deel aan dit festival, wel in een andere opzet. Elk koor kreeg een vaste plek waar gezongen mocht worden en je had geluk als dat een beetje centraal lag. Voor ons KetelBinken was dit niet het geval maar door het enthousiasme wat ze uitstraalden, ondanks het super slechte weer (regen en nog eens regen), trok het veel bekijks.

Gelukkig klaarde het later op de middag wat op en de stemming werd daar steeds beter door.Vrijdag 15 mei - Zwartsluis onder ZeilVrijdag 8 mei - Seniorenfestival en Korenfestival in Stadsgehoorzaal


Voor de 10e keer werd voor de ouderen in Kampen dit festival georganiseerd. Anders dan anders, genummerde plaatsen, ander tijdstip in het jaar, kortom er was weinig publiek. Desalniettemin maakten de koren er het beste van en werd er vrolijk gezongen en dat werd gewaardeerd door iedereen die er was.

Voor de ouderen was het een welkome verrassingsmiddag en daar doen we het immers voor.Zaterdag 25 april -  1e Kamper zeemanskorenfestival

Het was wikken en wegen, zullen we de stap wagen? En ja, toen kwam ineens de BOV in beeld,  een locatie werd ons in de schoot geworpen…..ons 1e Zeemanskorenfestival was geboren! Daarna volgden er maanden van voorbereiding. Plannen maken, sponsoren zoeken, koren uitnodigen, kortom er kwam heel veel bij kijken. Het enthousiasme van de zeemanskoren in Nederland was zo groot dat wij uiteindelijk er voor kozen om er nog een 2e podium bij te realiseren. Helaas moesten er ook toen nog koren afgezegd worden.

En nu is ons zeemanskorenfestival een feit, een geweldig spektakel dat we voor geen goud hebben willen missen.

Veel vrijwilligers staken hun handen uit en hielpen bij diverse dingen zoals de op- en afbouw van de podia, de verzorging van de lunchpakketten, gastvrouwen  voor de begeleiding van de verschillende koren en zeker niet in de minste plaats het bestuur die enorm veel werk verzet heeft - koren uitnodigen, persberichten maken, eventuele sponsoren aanschrijven, flyers en affiches maken - en niet te vergeten de algehele logistiek. Chapeau voor alle KetelBinken!

En dan de dag zelf, natuurlijk hoopten we op een stralende zonnige dag, maar helaas waren de weergoden ons niet helemaal gezind. Het was koud en het miezerde, en af en toe kwam het met bakken de lucht uit, heel jammer, Maar het waren zeemannnen, echte zeemannen die zongen en die hindert dat Hollandse weer niet. Ook het publiek bleef er niet om weg.

De tent van de BOV was de locatie van het eerste podium en bij ‘t Ponton en palingboer het Bottertje het 2e. Met steekkarretjes, bepakt en bezakt, sjouwden de zeemannen, begeleid door hun gastvrouw of gastheer naar de verschillende optreed locaties. De tent, lekker warm en droog waar het bier goed smaakte evenals de warme gehaktballen met saté of een lekker kroketje, was de verzamelplaats waar de acht koren zich melden en waar om 10:45 uur het openingswoord door voorzitter Henk Minnema gesproken werd. Een bijzonder moment was de minuut stilte ter nagedachtenis aan de, in die week overleden, oprichter van de Ketel Binken Dick Leurink. Deze markante man heeft ons koor op een zekere hoogte gebracht door  de door hem geschreven prachtige zeemansnummers.

Elk koor zocht daarna zijn locatie op en het 1e zeemanskorenfestival ging los! Op het tweede podium bij ‘t Ponton en palingboer het Bottertje was het eveneens erg gezellig. De haringen konden niet aangesleept worden, het schippersbitter vloeide rijkelijk en de prachtige zeemansnoten schalden over de Ijssel!

De KetelBinken hadden speciaal voor deze dag de Friends of the Pipes weer uitgenodigd om met hen samen het mooie nummer ‘De Zeven Zeeën te vertolken, een kippevel moment, altijd weer. Ook de violist Rein Jan Palland maakte veel indruk toen hij meespeelde met ‘Kokkels en Mossels’. De samenzang om 17:00 in de BOV tent, waar alle koren met elkaar een zeemans medley zongen, bewijst maar weer, dat er nog volop zeemansbloed in ons zit! Iedereen heeft genoten, er werden mooie nummers gezongen met veel enthousiasme en elk koor heeft zich goed laten zien. Wij Ketel Binken zijn maar wat blij dat er nog zoveel zeemanskoren bestaan. We mogen dan ook terugzien op een geweldig festival dat, zo onze voorzitter zei “voor herhaling vatbaar is met Sail Kampen 2017”! En dat gaat zeker lukken gezien het werk dat door de vele vrijwilligers verzet is op de dag zelf en de maanden daarvoor. We mogen trots zijn op ons koor! Burgemeester Koelewijn sloot het festival af en was zichtbaar enthousiast.

Bedankt zeemanskoor de Loswalklinkers, zeemanskoor Bestevaer, zeemanskoor Ahoy, zeemanskoor Kop van het ‘t Ende, zeemanskoor Lauwersoog, zeemanskoor de Eemsvaarders en zeemanskoor Auke Wybesz, met jullie medewerking is ons 1e Zeemanskorenfestival in Kampen voor 100% geslaagd!Zaterdag 7 maart -  contactavond in het Almere College Kampen

Drukke weken en dagen waren er aan vooraf gegaan. De muziekcommissie had de taak om een mooi repertoire uit te zoeken, vrijwilligers waren er nodig om de verloting en de catering te verzorgen, de opbouwploeg moest paraat zijn, kortom een hele logistieke puzzel weer om de jaarlijkse contactavond van de Ketel Binken tot een mooi spektakel te laten worden.

En dat is het zeker geweest! Veel, zeer veel enthousiaste mensen kwamen op 7 maart naar het Almere College om te genieten van dit mooie koor. Voorzitter Henk Minnema opende de avond nadat de KetelBinken hun eerste nummer ‘het Zeeroverslied’ had gezongen’ . Drie blokjes werden er onder leiding van dirigent Ronny Palland gezongen, oude en nieuwe nummers over het wel en weer van een zeemansleven. Het muzikale combo bestond uit Marja van Zetten, Harry Keyl, Gert Siebrand en inval drummer Piet Bredewold. Mister speaker van de avond was Ketel Bink Herman Martens en hij praatte de avond met leuke informatie aan elkaar, vergat daar ook zeker niet de oprichter van ons koor, Dick Leurink, te noemen die veel nummers voor ons geschreven had. Vol enthousiasme werd er gezonden, goede kwaliteit en heel goed verstaanbaar. De solisten, Berry van Dijk, Henk Strieker en René de Wilde vertolkten verschillende nummers en dat klonk tezamen met het koor erg mooi. Het tweede blokje was verrassend, de Kamper violist Rein Palland begeleidde de Ketel Binken met zijn prachtige spel bij een aantal nummers waaronder het nieuwe nummer Kokkels en Mossels. Een onverwachts moment kondigde zich in dit blokje ook aan; statutair mogen er geen vrouwen koorlid zijn, maar plots kwamen er een twintigtal vrouwen van de Ketel Bink partners tussen hen in staan getooid met rode sjaal en pet. ‘Mijn Zee’ op de melodie van Sinatra’s bekende nummer My Way werd met dit gelegenheidskoor gezongen, het klonk erg mooi. Ook ‘Vrij en Blij’, een zeeman die van mooie vrouwen houdt, maar er slechts maar eentje trouwen mag, werd uit volle borst mee gezongen. In de grote pauze was er een muzikaal intermezzo op accordeons van Ketel Bink Harry Keyl en Terry Clarks.  Een gezellig onderonsje werd enigszins verstoord toen een paar Ketel Binken spontaan begonnen te zingen, van alle kanten kwamen de Ketel Binken het podium op, een ware flash mob!

In blokje drie hoorden we weer een paar mooie nummers en enkele uitsmijters die erg gewaardeerd werden.

Vijf jubilarissen waren er deze avond, Frits Kok, Paul Rill, Leen van de Meulen, Henk van Veen en Jan Rill, een

 lidmaatschap van 12,5 jaar. Chapeau!

Oud zangcoach Joyce werd nog even toegezongen als dank voor de jaren dat zij het koor op een hoger level bracht, ‘Vrede’, een bijzonder mooi gedragen nummer.

Na de toegift, Kokkels en Mossels, werd de avond door voorzitter Henk Minnema afgesloten waarin hij iedereen bedankte voor zijn aanwezigheid.

Dank aan iedereen die zich geweldig heeft ingezet om deze avond tot iets heel moois weer te maken. De opbouwploeg, de vele vrijwilligers, de cateringploeg en het bestuur die er dagen mee bezig zijn geweest maar ook daarna nog om alles weer op te ruimen.

Wij Ketel Binken mogen trots zijn op ons koor en onze achterban!
Dinsdag 24 februari - optreden in Wijkcentrum Reyersdam

De leden van senioren zwemvereniging Blijf Fit had deze middag hun jaarvergadering en de Ketel Binken mochten daar ter opluistering zingen. Twee keer een blokje van 45 minuten waar met een niet geheel voltallig koor gezongen werd, maar niemand merkt dat want het klonk gewoon goed! Mooie bekende zeemansliederen, voor deze ouderen herkenbaar en dat lieten ze ook blijken. Iedereen was enthousiast en ons eerste optreden van 2015 was weer een feit.


Dinsdag 6 januari - Nieuwjaarsreceptie

Zoals elk jaar, ook dit jaar weer een nieuwe frisse start met een  nieuwjaarsreceptie waarbij ook de partners van de Ketel Binken uitgenodigd waren. Nadat iedereen elkaar een gezond en muzikaal nieuwjaar had toegewenst, konden de Binken beginnen met wat mooie nummers. Daarna mochten de partners tussen hen in gaan staan en uiteraard zongen die de  sterren van de hemel! Vooral ‘Mijn zee”klonk erg mooi en dat krijgt vast en zeker een vervolg.

Ook alle jarigen  van december werden nog even toegezongen en daarna werd het een ontspannen avond met muziek, bier en wijn. En ook de bitterballen en de eigen gemaakte hapjes van Annie en Astrid smaakten weer als vanouds.

Een mooie start van het nieuwe jaar!